Stereoselectivity of Yeast Reductions - an Improved Procedure for the Preparation of Ethyl (S)-3-Hydroxybutanoate and (S)-2-Hydroxymethylbutanoate

Authors

  • Jürg Ehrler Laboratorium für Organische Chemie Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ETH-Zentrum, Universitätstrasse 16 CH-8092 Zürich
  • Fabio Giovannini Laboratorium für Organische Chemie Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ETH-Zentrum, Universitätstrasse 16 CH-8092 Zürich
  • Bernd Lamatsch Laboratorium für Organische Chemie Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ETH-Zentrum, Universitätstrasse 16 CH-8092 Zürich
  • Dieter Seebach Laboratorium für Organische Chemie Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ETH-Zentrum, Universitätstrasse 16 CH-8092 Zürich

DOI:

https://doi.org/10.2533/chimia.1986.172

Abstract

Ethyl 3-oxo- and 2-formyl-butanoate (4-5 g/L) are reduced in ca. 70% yield to the title compounds of > 90% enantiomeric excess by baker’s yeast (125 g/L) which had been kept in 5 % aqueous ethanol with shaking under aerobic conditions in the absence of sugar for four days.

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Published

1986-05-31

How to Cite

[1]
J. Ehrler, F. Giovannini, B. Lamatsch, D. Seebach, Chimia 1986, 40, 172, DOI: 10.2533/chimia.1986.172.